analytic

Dasar e-Penyertaan ini bertujuan untuk memulakan budaya dan amalan e-penyertaan demi meningkatkan ketelusan dan penyertaan awam dalam mempertingkatkan mutu perkhidmatan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan sentiasa mengiktiraf penglibatan awam bagi membolehkan Jabatan untuk meneroka perspektif yang lebih luas, sumber maklumat, dan penyelesaian yang berpotensi untuk meningkatkan keputusan dan perkhidmatan. Ia juga menyediakan asas bagi hubungan produktif, dialog dan perbincangan yang lebih baik, dan tadbir urus yang teratur.

Objektif e-Penyertaan adalah untuk melibatkan rakyat dalam dasar pembangunan dan proses membuat keputusan melalui penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi.

Oleh yang demikian, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan amat mengalu-alukan penyertaan dengan mematuhi terma dan syarat penyertaan yang telah ditetapkan seperti berikut: 

 1. Sebarang kenyataan yang menyentuh sensitiviti sesama kaum, agama dan politik adalah dilarang sama sekali.
 2. Dilarang menjatuhkan maruah, menyerang peribadi & mengeluarkan kenyataan yang boleh menyinggung perasaan peserta yang lain.
 3. Kawal kenyataan anda, elakkan dari mengeluarkan bahasa kesat dan kenegerian.
 4. Tidak digalakkan bersembang atau menghantar ayat yang lari daripada topik utama.
 5. Topik dan link ke laman web LUCAH adalah DILARANG sama sekali.
 6. Pastikan kenyataan/topik anda tidak menyalahi peraturan ‘COPYRIGHT LAW’, ‘TRADEMARK’, ‘PATENT’ dan lain-lain.
 7. DILARANG menggunakan ruangan e-Penyertaan ini sebagai tempat untuk menjalankan sebarang peraduan, skim piramid, skim cepat kaya, skim duit internet, surat berantai, e-mail sampah (junk e-mail) samada secara komersil atau sebaliknya.
 8. Tidak dibenarkan memuat naik fail-fail yang mengandungi virus-virus komputer seperti virus “Trojan Horses”, “worms”, “time bombs”, “cancel boots” atau apa-apa sahaja perisian atau program-program yang boleh merosakkan operasi sesebuah komputer pengguna yang lain.
 9. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan di dalam mana-mana keadaan tidak mengesahkan, menyokong, mewakili atau menjamin sebarang kebenaran, ketepatan atau kebolehpercayaan mana-mana kenyataan/topik yang di buat di dalam ruangan e-Penyertaan ini. Individu itu sendiri seharusnya faham bahawa sebarang risiko berhubung kebolehpercayaan sesuatu bahan di dalam ruangan ini adalah ditanggung oleh individu itu sendiri.
 10. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan berhak meminda dan memadam mana-mana kenyataan/topik pada bila-bila masa tanpa memaklumkan kepada penulis kenyataan/topik berkenaan.
 11. Pihak pentadbir ruangan e-Penyertaan berhak meminda Polisi dan Garis Panduan e-Penyertaan ini pada bila-bila masa tanpa sebarang pengumuman/notis.
 12. Sebagai peserta atau mengeluarkan kenyataan dalam ruangan e-Penyertaan ini, anda termaktub dengan terma dan syarat Garis Panduan e-Penyertaan.
Kategori Topik Pautan Dan Status Dibuka
Umum Kajian Permintaan RMMK Oleh Orang Ramai Mengikut Jajahan Di Negeri Kelantan Ditutup
Perkhidmatan Kajian Kepuasan Pelanggan Pejabat SUK Kelantan Borang Kajian Online 
Perkhidmatan Kajian Kepuasan Pelanggan Pengunjung Portal Kelantan Borang Kajian Online 
Perkhidmatan Kaji Selidik Penggunaan Aplikasi Mudah Alih (GAMMA) Borang Kajian Online 
Perkhidmatan

Soal Selidik Kajian Impak Terhadap Sistem Hasil Tanah Kelantan Sepanjang Tahun 2022 Bagi Orang Awam

Borang Kajian Online 
Perkhidmatan Soal Selidik Kajian Impak Portal Hasil Tanah Negeri Kelantan (Kakitangan) Borang Kajian Online 
Perkhidmatan Kaji Selidik Kepuasan Pengguna Ke Atas Perkhidmatan Dalam Talian Di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan  Borang Kajian Online 

 

 

Paparan informasi e-Penyertaan

Paparan informasi e-Penyertaan

 • Laman Rasmi Pengurusan Bencana Negeri Kelantan (eBencana) -  Klik
 • Pengurusan Aduan Awam Kerajaan Negeri Kelantan - Klik
 • Hapuskira Bayaran Pinjaman Pelajaran Yakin Sekiranya Berlaku Kematian - Klik
 • Pembayaran Balik Pinjaman secara Atas Talian - Klik
Topik Tempoh Kajian Dapatan Hasil Kajian
Kajian Permintaan RMMK Oleh Orang Ramai Mengikut Jajahan Di Negeri Kelantan Ditutup HASIL KAJIAN
Kaji Selidik Penggunaan Aplikasi Mudah Alih (GAMMA) 08 Februari 2023- 28 Februari 2023 HASIL KAJIAN
Soal Selidik Kajian Impak Terhadap Sistem Hasil Tanah Kelantan Sepanjang Tahun 2022 Bagi Orang Awam 08 Februari 2023 - 28 Februari 2023 HASIL KAJIAN
Soal Selidik Kajian Impak Portal Hasil Tanah Negeri Kelantan (Kakitangan) 08 Februari 2023 - 28 Februari 2023 HASIL KAJIAN
Kaji Selidik Kepuasan Pengguna Ke Atas Perkhidmatan Dalam Talian Di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan 08 Februari 2023 - 28 Februari 2023 HASIL KAJIAN

 

 

Amalan kebebasan maklumat

Malaysia mengamalkan prinsip ketelusan, kebertanggungjawaban dan melibatkan orang awam atau rakyat seiring dengan definisi Kerajaan Terbuka.  The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) mendefinisikan Kerajaan Terbuka sebagai keterbukaan terhadap proses-proses kerajaan, prosedur, dokumen dan data kerajaan bagi pengawasan dan pemeriksaan oleh orang awam atau rakyat.

Walaupun Akta Kebebasan Maklumat (FOI) belum digubal di peringkat persekutuan di negara ini, kebebasan maklumat telah diamalkan melalui platform data terbuka kerajaan (data.gov.my) seperti berikut:

 1. Sesiapa sahaja boleh mengakses, menggunakan dan berkongsi data.
 2. Sesiapa sahaja boleh mengakses, menggunakan dan berkongsi data tanpa sebarang caj.
 3. Sesiapa sahaja boleh memohon set data yang baharu.
 4. Setiap set data telah dilesenkan bagi membolehkan sesiapa menggunakan data mengikut keperluannya termasuk mengubah, menggabung dan berkongsi dengan orang lain, malah untuk komersial.
 5. Memastikan maklumat yang terkandung di dalam dokumen adalah tepat, lengkap, terkini dan tidak mengelirukan.

Lesen Creative Commons adalah lesen undang-undang yang boleh digunakan pencipta dan hak pemegang hak lain untuk menawarkan hak penggunaan tertentu kepada orang awam. Lesen CC menyediakan cara mudah untuk menguruskan istilah hak cipta yang melampirkan secara automatik kepada semua bahan kreatif di bawah hak cipta. lesen membenarkan bahan itu dikongsi dan diguna semula di bawah terma yang fleksibel dan sah di sisi undang-undang.

Lesen CC digunakan apabila pengarang mahu memberi orang hak untuk berkongsi, menggunakan dan memanfaatkan karya yang telah mereka buat. Di www.kelantan.gov.my, lesen CC digunakan untuk kebanyakan set data bagi memastikan data tersebut bersedia untuk digunakan kepada orang ramai.

Hubungi Kami

Pejabat Setiausaha
Kerajaan Negeri Kelantan, 

Aras 4, Mabna MBI (Blok 8), 
Kompleks Kota Darulnaim, 1
5503 Kota Bharu KELANTAN

Telephone: 09 748 1957
Fax: 09 747 7105
mel portal[at]kelantan.gov.my  

 

Hari ini1616
Semalam2535
Minggu ini11399
Bulan ini57449
Jumlah558989
19
Online

PENSIJILAN

IBS EKSA
ISMS Star  

 

       

 • Tarikh Kemaskini: Monday, 10 June 2024, 04:00:26.
Hakcipta © Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan