analytic

BAHAGIAN PELABURAN KELANTAN

 

  Ketua Bahagian/Unit 
En Wan Zulfadhli Syahman Bin Wan Yusof
Pengarah
Telefon 09-7482560 (1102)
Faks      09-7443411
Emel wanzul[at]kelantan.gov.my, pelaburan[at]kelantan.gov.my
Alamat  Bahagian Pelaburan Kelantan, Blok1, Aras 1 Bawah Kota Darulnaim,
15503 KOTA BHARU, KELANTAN
Link Website   https://invest.kelantan.gov.my/portal 
Bahagian Pelaburan Kelantan yang sebelum ini dikenali sebagai Pusat Pelaburan Negeri di bawah UPEN telah distrukturkan semula  pada tahun 2020 menjadi satu Bahagian dalam Pentadbiran Pejabat Setauasah Kerajaan Negeri Kelantan. Bahagian Pelaburan Kelantan atau Invest Kelantan berperanan sebagai one-stop centre kepada pelaburan dalam Negeri Kelantan yang menyedikan perkhidmatan:-

* Memproses Permohonan Pelaburan  (menguruskan semua permohonan pelaburan di dalam negeri yang melibatkan  tanah kerajaan dan tanah milik yang melibatkan pengambilan)

*Mempromosi Pelaburan bagi Negeri Kelantan(Mengadakan aktiviti promosi dalam dan luar negera untuk menarik pelaburan-pelaburan baharu ke dalam negeri)

* Khidmat Nasihat dan Pemudah Cara kepada Pelabur
(Memberi khidmat nasihat berkaitan pelaburan dan panduan kepada pelabur-pelabur bagi urusan berkaitan kelulusan dengan agensi terlibat)

Bahagian ini diketuai oleh seorang Ketua Penolong Pengarah Gred 48 dibantu oleh dua orang Penolong Pengarah Gred N41 dan seorang Penolong Pegawai Tanah Gred NT29, tiga orang Pembantu Tadbir Gred N19 dan seorang Pembantu Operasi Gred N11.
Image
  1. Mengendalikan pelabur-pelabur yang ingin membuat pelaburan di Kelantan termasuklah mengadakan pra-rundingan bagi permohonan projek bagi membantu para pelabur untuk mendapatkan gambaran awal dan proses-proses berikutnya bagi melaksanakan pelaburan di Negeri Kelantan.
  2. Membuat semakan awal ke atas setiap permohonan pelaburan yang diterima mengikut Senarai Semak.
  3. Memproses dan menilai setiap permohonan pelaburan yang dibuat oleh para pelabur dengan memohon ulasan daripada jabatan dan agensi berkaitan dalam jangka masa segera.
  4. Memberikan pandangan teknikal kepada pelabur tentang kebolehlaksanaan projek pelaburan yang dicadangkan.
  5. Menganjurkan program-program promosi bagi memperkenalkan peluang-peluang pelaburan di dalam Negeri Kelantan seterusnya bagi menarik dan menggalakkan lebih ramai pelabur ke negeri ini.
Image

Hubungi Kami

Pejabat Setiausaha
Kerajaan Negeri Kelantan, 

Aras 4, Mabna MBI (Blok 8), 
Kompleks Kota Darulnaim, 1
5503 Kota Bharu KELANTAN

Telephone: 09 748 1957
Fax: 09 747 7105
mel portal[at]kelantan.gov.my  

 

Hari ini1924
Semalam2189
Minggu ini9891
Bulan ini64317
Jumlah481438
15
Online

PENSIJILAN

IBS EKSA
ISMS Star  

 

       

  • Tarikh Kemaskini: Tuesday, 21 May 2024, 11:24:53.
Hakcipta © Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan