analytic

PUSAT PENERANGAN PELANCONGAN NEGERI KELANTAN

 
Tiada gambar Ketua Bahagian/Unit 
YBrs  Norhalis Bin Mohamed Noor
Ketua Penolong Setiausaha 
Telefon 09-7485534/09-7486652
Faks      09-7486652
Emel tic@kelantan.gov.my
Alamat  Pusat Penerangan Pelancongan Negeri Kelantan(TIC),
Jalan Sultan Ibrahim, 15150 KOTA BHARU, KELANTAN
Bahagian Pelancongan & Kebudayaan turut dikenali sebagai Pusat Penerangan Pelancongan Negeri Kelantan (TIC). Ianya telah ditubuhkan secara rasmi pada Januari 1995. Pentadbiran ini terletak di Jalan Sultan Ibrahim, Kota Bharu. TIC diketuai seorang Ketua Penolong Setiausaha Gred N48 dan dibantu oleh seorang Penolong Pegawai Tadbir Gred N27. TIC bertanggungjawab pada dua perkara iaitu pelancongan dan kebudayaan Negeri Kelantan
 
VISI
Menjadikan Negeri Kelantan sebagai sebuah negeri tarikan pelancongan yang berkesan dengan memberi penumpuan khusus kepada industri pelancongan kebudayaan sebagai penyumbang utama kepada pertumbuhan sosio-ekonomi bagi rakyat negeri Kelantan selaras dengan gelaran sebagai gedung budaya.

MISI 
Merangka, merancang, menyusun dan menganjurkan program-program yang berkesan untuk menarik seramai mungkin pelancong domestik dan antarabangsa melalui pakej pelancongan, persembahan permainan tradisional dan seni budaya negeri Kelantan secara berterusan sepanjang tahun.
  • Untuk menarik kedatangan pelancong ke Kelantan dengan sasaran lebih 4.8 juta orang setahun;
  • Menggalakkan agar setiap pelancong menghabiskan masa lebih lama di Kelantan sekurang-kurangnya seminggu dan memastikan agar peningkatan pelancong ke Kelantan meningkat dengan anggaran paling minima 20% dalam masa 10 tahun akan datang;
  • Mengharapkan pelancong-pelancong yang pernah ke Kelantan akan datang lagi dalam masa maksima 5 tahun;
  • Memastikan identiti dan kebudayaan melayu harus dikekalkan dan diperindahkan agar ianya dapat diminati oleh pelancong yang datang.
Image

1. Am
Menjadi urusetia kepada Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan , Kerajaan Negeri Kelantan. Juga bertanggungjawab pada Pejabat Setiausaha Kerajaan dalam perkara berkaitan kebudayaan dan pelancongan.


2. Pelancongan

Meningkatkan kehadiran pelancong  dalam dan luar negara ke Negeri Kelantan. Sasaran tahunan adalah seramai 4.8 juta orang pelancong. Menjadikan Kelantan satu destinasi unik pilihan pelancong dengan memfokuskan kepada variasi budaya masyarakat tempatan dari segi cara hidup, makanan, permainan tradisi, keugamaan dan keindahan alam. 

3. Kebudayaan

Menghidupkan, menyuburkan dan mempopularkan kebudayaan rakyat Kelantan agar tidak hilang dan terus kekal diwarisi oleh generasi kini. Menyediakan pewaris pada pengamal kebudayaan Kelantan. Menjadikan kebudayaan Melayu sebagai tarikan utama pelancong ke Negeri Kelantan.

Pusat Penerangan Pelancongan Negeri Kelantan dengan penuh amanah dan tanggungjawab sebagai peneraju pelancongan & kebudayaan di negeri kelantan akan memberikan perkhidmatan terbaik mengikut Enakmen Kawalan Hiburan Dan Tempat - Tempat Hiburan 1998 berdasarkan kepada piagam seperti berikut:
  1. Membuat Bancian Dan Menganalisa Data Kemasukan Pelancong 1 Bulan Sekali
  2. Mengadakan Program Kebudayaan Dan Kesenian Di Gelanggang Seni Sebanyak 3 Kali Seminggu
  3. Memproses Permohonan Penyewaan Gelanggang Seni/Led Billboard Dalam 1 Hari Waktu Bekerja.
  4. Memproses Permohonan Brosur Dalam Masa 3 Hari Dari Tarikh Permohonan Diterima

PENAFIAN

Kerajaan Negeri Kelantan tidak bertanggung jawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

Penafian Dasar Privasi & Keselamatan | Notis Hakcipta
Paparan terbaik dengan resolusi 1280 x 800

 
 

kelantan

 

PENSIJILAN

  pensijilan_4920     

  • Tarikh Kemaskini: Thursday, 25 November 2021, 12:04:57.
Hakcipta © Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan